Zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zdzisnow123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 20 mar 2020, 11:35
Podziękowania: 4 razy

Zadanie

Post autor: zdzisnow123 »

Zakoduj pierwsze trzy cyfry rozwinięcia dziesiętnego liczby, która jest pierwiastkiem z sumy
czwartych potęg pierwiastków równania. x^2 + 5x – 1 = 0
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie

Post autor: eresh »

zdzisnow123 pisze: 27 mar 2020, 10:04 Zakoduj pierwsze trzy cyfry rozwinięcia dziesiętnego liczby, która jest pierwiastkiem z sumy
czwartych potęg pierwiastków równania. x^2 + 5x – 1 = 0
\(\sqrt{x_1^4+x_2^4}=\sqrt{(x_1^2+x_2^2)^2-2x_1^2x_2^2}=\sqrt{((x_1+x_2)^2-2x_1x_2)^2-2(x_1x_2)^2}\\
x_1+x_2=\frac{-5}{1}=-5\\
x_1x_2=-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ