Równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zdzisnow123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 20 mar 2020, 11:35
Podziękowania: 4 razy

Równanie

Post autor: zdzisnow123 »

Liczba p jest równa kwadratowi różnicy pierwiastków równania x^2+4x-0,25=0.
Zakoduj cyfry: setek, dziesiątek i jedności liczby p.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie

Post autor: eresh »

zdzisnow123 pisze: 27 mar 2020, 10:03 Liczba p jest równa kwadratowi różnicy pierwiastków równania x^2+4x-0,25=0.
Zakoduj cyfry: setek, dziesiątek i jedności liczby p.
\(p=(x_1-x_2)^2=x_1^2-2x_1x_2+x_2^2=(x_1+x_2)^2-4x_1x_2\)
i wzory Viete'a
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ