Uzasadnij, że obrazem wykresu funkcji y= x^2 −6x+15 w symetrii względem prostej x=6
jest parabola y= (x−9)^2 +6 .
Uzasadnij
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 20 mar 2020, 11:35
- Podziękowania: 4 razy
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Uzasadnij
\(y=x^2-6x+15\\
y=(x-3)^2+6\\
\)
odbijamy względem OX:
\(y=(x+3)^2+6\)
i przesuwamy o \(2\cdot 6=12 \) jednostek wzdłuż OX:
\(y=(x+3-12)^2+6\\
y=(x-9)^2+6\)
y=(x-3)^2+6\\
\)
odbijamy względem OX:
\(y=(x+3)^2+6\)
i przesuwamy o \(2\cdot 6=12 \) jednostek wzdłuż OX:
\(y=(x+3-12)^2+6\\
y=(x-9)^2+6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Uzasadnij
Eresh, po kolejnej Twojej edycji mój powyższy post nie ma sensu. Jednak nadal to uzasadnienie jest kiepskie. Tam jest symetria, a nie translacja.
PS
Fakt, nie ma w regulaminie takiego punktu:
Zabronione jest usuwanie całości lub części treści posta rozpoczynającego wątek (lub kolejnego istotnego w przebiegu dalszej dyskusji) w sytuacji, gdy kolejne wypowiedzi zawierały odniesienie do tego posta.
Mimo to, Twoje manipulacje z edycją postów, czy wręcz kasowaniem niewygodnych, dla mnie są ... słabe.
PS
Fakt, nie ma w regulaminie takiego punktu:
Zabronione jest usuwanie całości lub części treści posta rozpoczynającego wątek (lub kolejnego istotnego w przebiegu dalszej dyskusji) w sytuacji, gdy kolejne wypowiedzi zawierały odniesienie do tego posta.
Mimo to, Twoje manipulacje z edycją postów, czy wręcz kasowaniem niewygodnych, dla mnie są ... słabe.