Oblicz resztę z dzielenia wielomianu przez dwumian

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
backtoamsterdam002
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 24 mar 2020, 22:15
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Oblicz resztę z dzielenia wielomianu przez dwumian

Post autor: backtoamsterdam002 »

Należy obliczyć resztę z dzielenia wielomianu W(x) = x^3 +4x^2-x-6 przez dwumian (x-2).

Z moich obliczeń wynika,że reszta wynosi 16. Czy dobrze rozwiązałem to zadanie?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu przez dwumian

Post autor: kerajs »

\(W(2)=8+16-2-6=16\)
ODPOWIEDZ