Oś symetrii funkcja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maluszeczekdh
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 21 mar 2020, 16:57
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Oś symetrii funkcja

Post autor: maluszeczekdh »

Witam, mam takie zadanie.
Osią symetrii paraboli będącej wykresem funkcji f(x)=2x^2 + bx + c jest prosta x=1/2. Do wykresu należy punkt (-1; 7). Wyznacz współczynniki b i c.
I się zastanawiam czy dobrze to zrobiłem.
Najpierw obliczyłem b korzystając ze wzoru na równanie osi symetrii czyli x=-b/2a
A potem do całego wzoru podstawiłem punkt podany w zadaniu i wcześniej wyliczone b. Tak powinno być to zrobione?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oś symetrii funkcja

Post autor: eresh »

maluszeczekdh pisze: 22 mar 2020, 19:34 Witam, mam takie zadanie.
Osią symetrii paraboli będącej wykresem funkcji f(x)=2x^2 + bx + c jest prosta x=1/2. Do wykresu należy punkt (-1; 7). Wyznacz współczynniki b i c.
I się zastanawiam czy dobrze to zrobiłem.
Najpierw obliczyłem b korzystając ze wzoru na równanie osi symetrii czyli x=-b/2a
A potem do całego wzoru podstawiłem punkt podany w zadaniu i wcześniej wyliczone b. Tak powinno być to zrobione?
tak

Odpowiedź: \(f(x)=2x^2-2x+3\)

Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ