Proszę o pomoc w zadaniu Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji \(f(x)=\frac{1-6x^2}{6x^2 }\)
a)tworzącej z osią OX kąt 120 stopni,
b)przechodzącej przez punkt \(P=(-3,\frac{1}{2})\).
Chodzi mi o podpunkt b) Mam go zrobionego do pewnego momentu w linku część rozwiązania https://zapodaj.net/afb1475f341da.jpg.html i nie wiem co dalej mam zrobić
równanie stycznej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: równanie stycznej
równanie ma jedno rozwiązanie
szukanym punktem jest punkt \((1,-\frac{5}{6})\)
\(y=f'(1)(x-1)-\frac{5}{6}\)
szukanym punktem jest punkt \((1,-\frac{5}{6})\)
\(y=f'(1)(x-1)-\frac{5}{6}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: równanie stycznej
Nie, wszystko jest dobrze.
\(9x^3-3x-6=0\\
(x-1)(9x^2+9x+6)=0\\
x-1=0\;\; \vee 9x^2+9x+6=0
\)
rozwiązaniem pierwszego równania jest 1, drugie rozwiązań nie ma (delta jest ujemna)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 225
- Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
- Podziękowania: 82 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: równanie stycznej
Jeszcze jedno z równania na styczną wychodzi mi \(\frac{1}{3}(x-1)-\frac{5}{6} \) Dlaczego współrzędna y jest
\(-\frac{5}{6}\) a nie równica \(-\frac{1}{3} -(-\frac{5}{6})\)?
\(-\frac{5}{6}\) a nie równica \(-\frac{1}{3} -(-\frac{5}{6})\)?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć: