Witam. Proszę o pomoc.
Oblicz współczynik kierunkowy stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odciętej x0 czy kąt
który tworzy ta styczna
Z osią OX jest większy od 60 stopni
A.\(f(x)=x^3−5x+\frac{1}{x} , x_0=−1\)
B.\((2x-1)(1-\frac{3}{x}) , x_0=\sqrt{2}\)
współczynnik kierunkowy prostej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: współczynnik kierunkowy prostej
poprawneIchigo0 pisze: ↑24 sty 2020, 11:03 Moje rozwiązania https://zapodaj.net/347cd256d3422.jpg.html https://zapodaj.net/dea53c7f1d63d.jpg.html
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: współczynnik kierunkowy prostej
nic
ujemny tangens oznacza, że kąt jest rozwarty
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: współczynnik kierunkowy prostej
\(tg\beta =3\So \beta\approx 72^{\circ}\\
\tg (180^{\circ}-\alpha)=-\tg\alpha\\
\alpha\approx 180^{\circ}-72^{\circ}\)
\tg (180^{\circ}-\alpha)=-\tg\alpha\\
\alpha\approx 180^{\circ}-72^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę