Równanie stycznej - czy w treści zadania jest błąd?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BartekBartek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 04 gru 2017, 15:30
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Równanie stycznej - czy w treści zadania jest błąd?

Post autor: BartekBartek »

Treść zadania brzmi:
"Wskaż równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) = 2x^3 + 3, gdzie x należy do R, w punkcie P(-1,5)".
Problem polega na tym, że punkt P o wskazanych w treści współrzędnych nie należy do wykresu funkcji f(x). W związku z tym nie wiem, czy w treści zadania jest błąd, czy jednak możliwe jest policzenie równania stycznej do wykresu funkcji w punkcie, który nie należy do jej wykresu. Może nie rozumiem treści zadania? Przepisałem wszystko co do słowa, łączenie ze znakami interpunkcyjnymi.

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc - zadanie wydaje się najprostsze z możliwych, a ja już zwątpiłem w swoją zdolność czytania ze zrozumieniem.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równanie stycznej - czy w treści zadania jest błąd?

Post autor: kerajs »

Treść zadania sugeruje iż punkt P należy do f(x), więc pewnie jest błąd składu drukarskiego i miało być albo P=(1,5), lub f(x)=-2x^3+3.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Równanie stycznej - czy w treści zadania jest błąd?

Post autor: Jerry »

Myśląc pozytywnie... istnieje styczna do wykresu danej funkcji przechodząca przez dany punkt... jest to liczalne, czy policzalne - nie próbowałem

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równanie stycznej - czy w treści zadania jest błąd?

Post autor: panb »

Ja spróbowałem. Dostaje się równanie trzeciego stopnia z jednym paskudnym rozwiązaniem (w przybliżeniu punkt styczności ma współrzędne (-1.68, -6.48).
Wniosek - w zadaniu jest błąd któryś z wymienionych przez @kerajsa
BartekBartek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 04 gru 2017, 15:30
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Równanie stycznej - czy w treści zadania jest błąd?

Post autor: BartekBartek »

Dziękuję bardzo za zaangażowanie w rozwiązanie problemu Panowie :)
ODPOWIEDZ