wielomiany kilka zadań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
wielomiany kilka zadań
witam
Proszę o pomoc i dokładne wyjaśnienie, jak zrobić te zadania.
1. Ustal dla jakich wartości parametru \(m\) jedynym rozwiązaniem równania \(-3x^{3}+x^{2}+2m=0\) jest liczba \(m\)
2. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(w\) przez dwumian \(p\), jeżeli \(p(x)=x-3\), a reszta z dzielenia \(w\) przez \(2x^{2}-5x-3\) jest równa \(5-x\).
3. Rozwiąż równanie \(x^{3}+2x^{2}+|5x+10|=0\).
4. Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej \(n\) wielomian \(w(x)=(x+2)^{2n}+(x+3)^{n}-1\) jest podzielny przez \(x^{2}+5x+6\)
Proszę o pomoc i dokładne wyjaśnienie, jak zrobić te zadania.
1. Ustal dla jakich wartości parametru \(m\) jedynym rozwiązaniem równania \(-3x^{3}+x^{2}+2m=0\) jest liczba \(m\)
2. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(w\) przez dwumian \(p\), jeżeli \(p(x)=x-3\), a reszta z dzielenia \(w\) przez \(2x^{2}-5x-3\) jest równa \(5-x\).
3. Rozwiąż równanie \(x^{3}+2x^{2}+|5x+10|=0\).
4. Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej \(n\) wielomian \(w(x)=(x+2)^{2n}+(x+3)^{n}-1\) jest podzielny przez \(x^{2}+5x+6\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: wielomiany kilka zadań
Liczba \(m \) ma być rozwiązaniem, więc po wstawieniu \(m \)w miejsce iksa otrzymujemyNiepokonana pisze: ↑07 gru 2019, 14:54 witam
Proszę o pomoc i dokładne wyjaśnienie, jak zrobić te zadania.
1. Ustal dla jakich wartości parametru \(m\) jedynym rozwiązaniem równania \(-3x^{3}+x^{2}+2m=0\) jest liczba \(m\)
\(-3m^3+m^2+2m=0 \iff m(-3m^2+m+2)=0 , \quad \left[ \Delta=1+24=25, \,\,\, m_1=1, \,\,\, m_2=- \frac{2}{3} \right] \)
Oznacza to, że w trzech przypadkach rozwiązaniem tego równania jest liczba \(m\).
Ale czy jest jedynym rozwiązaniem?
Jeśli \(m=0 \So -3x^3+x^2=0 \text{ dla } x=0=m \text{ oraz dla } x= \frac{1}{3}\neq m \), czyli nie jest jedynym rozwiązaniem.
Jeśli \(m=1 \So -3x^3+x^2+2=0 \text{ dla } x=1=m \text{ oraz dla } x= -\frac{2}{3}\neq m\), czyli nie jest jedynym rozwiązaniem.
Jeśli \(m=- \frac{2}{3} \So -3x^3+x^2- \frac{4}{3} =0 / \cdot (-3) \iff 9x^3-3x^2+4= 0\). Wiemy, że jednym z rozwiązań jest \(x=- \frac{2}{3}=m \), więc dzieląc \((9x^3-3x^2+4): \left(x+ \frac{2}{3} \right)\) możemy rozłożyć ten trójmian na czynniki. \((9x^3-3x^2+4): \left(x+ \frac{2}{3} \right)=9x^2-9x+6,\quad \left[\Delta=81-4 \cdot 9 \cdot 6<0 \right] \), więc równanie \(9x^2-9x+6=0\) nie ma rozwiązań, a to oznacza, że równanie \(-3x^3+x^2- \frac{4}{3} =0\) ma tylko jedno rozwiązanie \(x=-\frac{2}{3}=m\).
Wobec tego dla \( m=- \frac{2}{3}\) równanie \(-3x^3+x^2+2m=0\) ma jedno rozwiązanie równe \(m\).
Wystarczająco dokładnie wyjaśnienie?
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: wielomiany kilka zadań
Fakty:2. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(w\) przez dwumian \(p\), jeżeli \(p(x)=x-3\), a reszta z dzielenia \(w\) przez \(2x^{2}-5x-3\) jest równa \(5-x\).
1. Reszta z dzielenia wielomianu \(w\) przez dwumian \(p =x-3\) jest równa \( w(3)\) - wniosek z twierdzenia Bezout'a
2. Jeśli reszta z dzielenia \(w\) przez \(2x^{2}-5x-3\) jest równa \(5-x\), to \(w(x)=q(x)(2x^2-5x-3)+5-x\)
Korzystając z faktu nr 1, mamy \(w(3)=q(3)(2 \cdot 3^2-5 \cdot 3-3)+5-3=q(x) \cdot 0+2=2\) i to jest szukana reszta.
Odpowiedź: Reszta z dzielenia wielomianu \(w \) przez dwumian \(p\) jest równa 2.
A to wystarczająco dokładnie?- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: wielomiany kilka zadań
\(x^{3}+2x^{2}+|5x+10|=0 \iff x^3+2x^2+5|x+2|=0\)
- \(x\le -2\\
x^3+2x^2+5|x+2|=0 \iff x^3+2x^2-5x-10=0 \iff x^2(x+2)-5(x+2)=0 \iff \\ \iff (x+2)(x^2-5)=0 \So
x=-2 \le-2,\,\,\, x=-\sqrt5 \le -2 \text{ lub } x=\sqrt5>-2\)
W obszarze I rozwiązaniami są liczby \(x=-2 \text{ oraz } x=-\sqrt5\) - \(x>-2\\
x^3+2x^2+5|x+2|=0 \iff x^3+2x^2+5x+10=0 \iff (x+2)(x^2+5)=0 \So x=-2 \not{>} -2\)
W obszarze II nie ma rozwiązań.
Odpowiedź: \(x^3+2x^2+5|x+2|=0 \iff x\in\{-2,-\sqrt5\}\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: wielomiany kilka zadań
Dobrze, tylko dlaczego zakresy są takie a nie inne? No bo mi się wydaje, że powinno być inaczej.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: wielomiany kilka zadań
Tak, tylko nie rozumiem tych zakresów w trzecim, dlaczego akurat dwa skoro dla iksa będącego dwójką wartość bezwzględna jest różna od zera?
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: wielomiany kilka zadań
No tak myślałam, tylko nie wiedziałam, jak poprawić, dziękuję bardzo za pomoc.
Tylko czemu tak agresywnie?
Tylko czemu tak agresywnie?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: wielomiany kilka zadań
Współczynnik wyrozumiałości tutejszych pomagaczy po trzecim zadaniu spada do zera, a u mnie nawet po pierwszymNiepokonana pisze: ↑07 gru 2019, 19:46 No tak myślałam, tylko nie wiedziałam, jak poprawić, dziękuję bardzo za pomoc.
Tylko czemu tak agresywnie?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: wielomiany kilka zadań
Nobo to był bohater podręcznika do matematyki dla klasy czwartej SP i Ty bardzo go przypominasz
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: wielomiany kilka zadań
Łezka w oku mi się zakręciła na wspomnienie radosnej twórczości doc.(wówczas) Wacka Zawadowskiego... A była to bardzo fajna, niespotykana dzisiaj, twórczość!korki_fizyka pisze: ↑08 gru 2019, 17:31 Nobo to był bohater podręcznika do matematyki dla klasy czwartej SP
Pozdrawiam serdecznie
[edited] poprawa formatu
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: wielomiany kilka zadań
Niestety, ale nie każdy ma tak dobrego polonistę, jak Ty miałeś. Nie wiem, kto jest Twoim polonistą, ale daj namiary, bo chciałabym korepetycje u niego.
Dobra, nie róbmy offtopicu.
Dobra, nie róbmy offtopicu.