Pochodne funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pochodne funkcji
Udowodnij że styczne poprowadzone do hiperboli o równaniu f(x)= -2/x-2 +1 w punktach jej przecięcia z osiami współrzędnych są równoległe
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Pochodne funkcji
\(f'= \frac{2}{(x-2)^2}\)
Przecięcie z OY to punkt (0,2)
Liczę pochodną w tym punkcie:
\(f'(0)= \frac{1}{2} \)
Przecięcie z OX to punkt (4,2)
A pochodna w tym punkcie:
\(f'(4)= \frac{1}{2} \)
Pochodne w punkcie styczności to współczynniki kierunkowe stycznych. Skoro są równe to styczne są równoległe.
Przecięcie z OY to punkt (0,2)
Liczę pochodną w tym punkcie:
\(f'(0)= \frac{1}{2} \)
Przecięcie z OX to punkt (4,2)
A pochodna w tym punkcie:
\(f'(4)= \frac{1}{2} \)
Pochodne w punkcie styczności to współczynniki kierunkowe stycznych. Skoro są równe to styczne są równoległe.