Zbadaj ile jest stycznych do wykresu funkcji f, równoległych do prostej l.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Zbadaj ile jest stycznych do wykresu funkcji f, równoległych do prostej l.

Post autor: lolipop692 »

Dana jest funkcja \( f(x)= \frac{x^2}{x-1} \) oraz prosta \(l\) nachylona do osi \(OX\) pod kątem, którego sinus jest równy \(0,6\) .

a) oblicz współczynnik kierunkowy prostej\( l\)
b) zbadaj ile jest stycznych do wykresu funkcji \(f\), równoległych do prostej\( l\).

Z punktem a poradziłem sobie ale nie wiem jak zrobić b, pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbadaj ile jest stycznych do wykresu funkcji f, równoległych do prostej l.

Post autor: eresh »

wystarczy sprawdzić ile rozwiązań ma równanie f'(x)=a, gdzie a - współczynnik kierunkowy prostej l
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zbadaj ile jest stycznych do wykresu funkcji f, równoległych do prostej l.

Post autor: panb »

lolipop692 pisze: 17 lis 2019, 18:40 Dana jest funkcja \( f(x)= \frac{x^2}{x-1} \) oraz prosta \(l\) nachylona do osi \(OX\) pod kątem, którego sinus jest równy \(0,6\) .

a) oblicz współczynnik kierunkowy prostej\( l\)
b) zbadaj ile jest stycznych do wykresu funkcji \(f\), równoległych do prostej\( l\).

Z punktem a poradziłem sobie ale nie wiem jak zrobić b, pomoże ktoś?
No! Oto plan (zakładam, że \( \tg\alpha\) masz policzony):
  1. Liczysz \(f'(x)\)
  2. Sprawdzasz ILE ROZWIĄZAŃ ma równanie \(f'(x)=\tg\alpha\)
b)

Odpowiedź: Dwie.

lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Zbadaj ile jest stycznych do wykresu funkcji f, równoległych do prostej l.

Post autor: lolipop692 »

ok dzięki :)
ODPOWIEDZ