Naszkicuj wykres odpowiedniej funkcji i zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru k.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
serek2002
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 13 lis 2019, 17:20
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Naszkicuj wykres odpowiedniej funkcji i zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru k.

Post autor: serek2002 »

a) |x²-2x-3|=k
b) -|2-x²|=k-1
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Naszkicuj wykres odpowiedniej funkcji i zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru k.

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Naszkicuj wykres odpowiedniej funkcji i zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru k.

Post autor: eresh »

serek2002 pisze: 13 lis 2019, 20:06 a) |x²-2x-3|=k
\(|x^2-2x-3|=|(x-1)^2-4|\\
y_1=x^2\\
y_2=(x-1)^2-4\\
y_3=|(x-1)^2-4|\)

screenshot.png
równanie \(|x^2-2x-3|=k\) ma:
dwa rozwiązania dla \(k\in (4,\infty)\cup \{0\}\)
trzy rozwiązania dla \(k\in\{4\}\)
cztery rozwiązania dla \(k\in(0,4)\)
nie ma rozwiązań dla \(k\in (-\infty, 0)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Naszkicuj wykres odpowiedniej funkcji i zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru k.

Post autor: eresh »

serek2002 pisze: 13 lis 2019, 20:06 b) -|2-x²|=k-1
\(y_1=-^2\\
y_2-x^2\\
y_3=2-x^2\\
y_4=|2-x^2|\\
y_5=-|2-x^2|\)

screenshot.png
równanie \(-|2-x^2|=k-1\) ma
1. dwa rozwiązania gdy \(k-1=0 \vee k-1<-2 \So k\in (-\infty, -1)\cup \{1\}\)
2. trzy rozwiązania gdy \(k-1=-2\So k\in\{-1\}\)
3. cztery rozwiązania gdy \(-2<k-1<0\So k\in (-1,1)\)
4. nie ma rozwiązań dla \(k-1>0\So k\in (1,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ