Proszę o pomoc w zbadaniu zmienności przebiegu funkcji
\(f(x)= \frac{x^2-4x+3}{x^2-4}\)
Badanie zmienności przebiegu funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Badanie zmienności przebiegu funkcji
Z którym punktem badania przebiegu masz problem?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Badanie zmienności przebiegu funkcji
\(\Lim_{x\to -2^+}\frac{x^2-4x+3}{(x-2)(x+2)}= \left[\frac{15}{0^-} \right] =-\infty\\
\Lim_{x\to -2^-}\frac{x^2-4x+3}{(x-2)(x+2)}= \left[\frac{15}{0^+} \right] =\infty\\
x=-2\mbox{ asymptota pionowa}\\
\Lim_{x\to 2^+}\frac{x^2-4x+3}{(x-2)(x+2)}= \left[\frac{-1}{0^+} \right] =-\infty\\
\Lim_{x\to 2^-}\frac{x^2-4x+3}{(x-2)(x+2)}= \left[\frac{-1}{0^-} \right] =+\infty\\
x=2\mbox{ asymptota pionowa}\)
\(\Lim_{x\to\infty}\frac{x^2-4x+3}{x(x^2-4)}=0\\
\Lim_{x\to \infty}\frac{x^2-4x+3}{x^2-4}=1\\
y=1\)
asymptota pozioma
\Lim_{x\to -2^-}\frac{x^2-4x+3}{(x-2)(x+2)}= \left[\frac{15}{0^+} \right] =\infty\\
x=-2\mbox{ asymptota pionowa}\\
\Lim_{x\to 2^+}\frac{x^2-4x+3}{(x-2)(x+2)}= \left[\frac{-1}{0^+} \right] =-\infty\\
\Lim_{x\to 2^-}\frac{x^2-4x+3}{(x-2)(x+2)}= \left[\frac{-1}{0^-} \right] =+\infty\\
x=2\mbox{ asymptota pionowa}\)
\(\Lim_{x\to\infty}\frac{x^2-4x+3}{x(x^2-4)}=0\\
\Lim_{x\to \infty}\frac{x^2-4x+3}{x^2-4}=1\\
y=1\)
asymptota pozioma
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Badanie zmienności przebiegu funkcji
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Badanie zmienności przebiegu funkcji
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl