Cześć, mam problem z podpunktem c , jak narysować granice dążącą do zera, muszę narysować dwa różne rysunki.
Pomocy:)
Narysuj przykładowy wykres funkcji \(f\) spełniającej jednocześnie wszystkie podane warunki:
a) \(D_f=R\)
b) funkcja ma jedno miejsce zerowe \(x=0\)
c) \( \Lim_{x\to- \infty } f(x)=0\), \( \Lim_{x\to+ \infty } f(x)=0\),
d) funkcja jest malejąca w każdym z przedziałów \((- \infty ;-1)\) i \((1;+ \infty )\) oraz rosnąca w przedziale \((-1;1)\).
e) ekstrema lokalne funkcji to \(y_{min} =- \frac{1}{2} \) osiągane dla \(x=-1 \)oraz \(y_{max} = \frac{1}{2}\) osiągane dla \(x=1\).
Narysuj przykładowy wykres funkcji f spełniającej jednocześnie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Narysuj przykładowy wykres funkcji f spełniającej jednocześnie
warunki z c) oznaczają że funkcja ma asymptotę y=0
może to wyglądać mniej więcej tak:
może to wyglądać mniej więcej tak:
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
Re: Narysuj przykładowy wykres funkcji f spełniającej jednocześnie
czyli jak granica dąży do jakiegoś punktu to oznacza, że ma asymptotę w tym punkcie? a czy jak jest asymptota to może przez nią przechodzić wykres? bo u nas przez 0 przechodzi
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
Re: Narysuj przykładowy wykres funkcji f spełniającej jednocześnie
jaki mógłby być jeszcze jeden rysunek?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Narysuj przykładowy wykres funkcji f spełniającej jednocześnie
wykres może przechodzić przez asymptotę (np tak jak u nas)lolipop692 pisze: ↑11 lis 2019, 15:37 czyli jak granica dąży do jakiegoś punktu to oznacza, że ma asymptotę w tym punkcie? a czy jak jest asymptota to może przez nią przechodzić wykres? bo u nas przez 0 przechodzi
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
Re: Narysuj przykładowy wykres funkcji f spełniającej jednocześnie
ok dzięki miałam właśnie taki pomysł ale nie byłam pewna, ale muszę jeszcze jeden narysować , da się zmienić kształt jego?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Narysuj przykładowy wykres funkcji f spełniającej jednocześnie
może być jeszcze funkcja dana wzorem (narysuj)
\(f(x)=\begin{cases}\frac{1}{2x}\mbox{ dla }x\in (-\infty, -1)\cup (1,\infty)\\ \frac{1}{2}x\mbox{ dla }x\in [-1,1]\end{cases}\)
\(f(x)=\begin{cases}\frac{1}{2x}\mbox{ dla }x\in (-\infty, -1)\cup (1,\infty)\\ \frac{1}{2}x\mbox{ dla }x\in [-1,1]\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę