Wiemy że \( \sin 2x= -\frac{12}{13} \)
Oblicz \( \cos x\) gdy \(x \in (\frac{3 \pi }{4}, \pi ) \)
trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: trygonometria
Rozwiąż układ r-ń:
\(2\sin x\cos x = -\frac{12}{13}\\ \sin^2 x + \cos^2 x = 1\),
który ma 2 pierwiastki, dopasuj je do podanego przedziału.
\(2\sin x\cos x = -\frac{12}{13}\\ \sin^2 x + \cos^2 x = 1\),
który ma 2 pierwiastki, dopasuj je do podanego przedziału.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: trygonometria
Spoiler
\cos x = -\frac{3\sqrt{13}}{13}
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl