Wyznacz dziedzinę i ekstrema funkcji. Naszkicuj wykres funkcji i odczytaj z niego zbiór rozwiązań nierówności f(x)>1
\(f(x)=x-2- \frac{4x-8}{x-5} + \frac{16x-32}{(x-5)^2} -...\)
Wyznacz dziedzinę i ekstrema funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz dziedzinę i ekstrema funkcji
Masz problem z dziedziną ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Wyznacz dziedzinę i ekstrema funkcji
Dziedzina będzie R/{5 } ale nie wiem jak ekstrema wyznaczyć i jak to narysować
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz dziedzinę i ekstrema funkcji
Najpierw to trzeba zwinąć: \(f(x) = (x-2)\Sigma(\frac{-4}{x-5})^n\), n=0,1,2..
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Wyznacz dziedzinę i ekstrema funkcji
Skorzystaj ze wzoru na sumę szeregu geometrycznego. Pierwszy wyraz to x-2, iloraz to \(\frac{-4}{x-5}\). Potraktuj to jako zwykły szereg geometryczny, dzięki temu uda Ci się funkcję zapisać w prostszej postaci.
Pamiętaj jednak o poprawieniu dziedziny. Szereg geometryczny jest zbieżny wtedy i tylko wtedy, gdy \(|q| < 1\), naszym q jest \(\frac{-4}{x-5}\) - trzeba rozwiązać nierówność i na jej podstawie wyznaczyć x.
Pamiętaj jednak o poprawieniu dziedziny. Szereg geometryczny jest zbieżny wtedy i tylko wtedy, gdy \(|q| < 1\), naszym q jest \(\frac{-4}{x-5}\) - trzeba rozwiązać nierówność i na jej podstawie wyznaczyć x.