funkcja kwadratowa, jednym z dwóch miejsc zerowych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
felix55
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 27 wrz 2019, 18:21
Podziękowania: 2 razy

funkcja kwadratowa, jednym z dwóch miejsc zerowych

Post autor: felix55 »

Jednym z dwóch miejsc zerowych funkcji f(x)=ax^2+bx+c jest liczba x1=−2.Osią symetri paraboli
będącej wykresem tej funkcji jest prosta o równaniu x=4.Określ drugie z miejsc zerowych
funkcji f.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: funkcja kwadratowa, jednym z dwóch miejsc zerowych

Post autor: kerajs »

Pierwiastki funkcji kwadratowej są symetrycznie względem osi paraboli, więc \(x_2=10\) .
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: funkcja kwadratowa, jednym z dwóch miejsc zerowych

Post autor: Galen »

\(\frac{x_1+x_2}{2}=x_{wierzchołka\;paraboli}\\\frac{-2+x_2}{2}=4\\-2+x_2=8\\x_2=10\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ