\(\frac{4cos^2 x -1}{sin^2 x} \leq 0 \) , X należy do \(<-\frac{pi}{2}; \frac{pi}{2}> \)
zał: \( sin^2 x \neq 0\)
na razie rozwiązałam do momentu:
z racji ze \( sin^2 x \) jest dodatnie to mogę mnożyć. : \( 4cos^2 x - 1 \leq 0\)
i w tym momencie się zawiesiłam.. \( cos^2 x \leq \frac{1}{4}\)
nierówność trygonometryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 15 wrz 2019, 11:23
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: nierówność trygonometryczna
\(|\cos x| \le \frac{1}{2} \)
Ze względu na zadany przedział i zrobione założenie masz
\(0<\cos x \le \frac{1}{2} \\
x \in \left( \frac{ -\pi }{2}, \frac{ -\pi }{3} \right\rangle \cup \left\langle \frac{ \pi }{3},\frac{ \pi }{2}\right) \)
Ze względu na zadany przedział i zrobione założenie masz
\(0<\cos x \le \frac{1}{2} \\
x \in \left( \frac{ -\pi }{2}, \frac{ -\pi }{3} \right\rangle \cup \left\langle \frac{ \pi }{3},\frac{ \pi }{2}\right) \)