parametr funkcje trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 15 wrz 2019, 11:23
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
parametr funkcje trygonometryczne
Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których równanie \( sin x = \frac{ 5k-3 }{ k+1 }\) ma rozwiązanie w przedziale \( <\frac{π}{2},π > \).
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: parametr funkcje trygonometryczne
Ponieważ sinus w zadanym przedziale przyjmuje wartości z przedziału <0,1> więc należy rozwiązać podwójną nierówność
\(0 \le \frac{5k-3}{k+1} \le 1 \)
która jest równoważna układowi:
\( \begin{cases} k \neq -1 \\ 0 \le \frac{5k-3}{k+1} \\ \frac{5k-3}{k+1} \le 1 \end{cases} \)
który pewnie potrafisz rozwiązać.
\(0 \le \frac{5k-3}{k+1} \le 1 \)
która jest równoważna układowi:
\( \begin{cases} k \neq -1 \\ 0 \le \frac{5k-3}{k+1} \\ \frac{5k-3}{k+1} \le 1 \end{cases} \)
który pewnie potrafisz rozwiązać.