\(f(x)=\frac{10}{x}+3+2,5x\), gdzie \(x \in <-5, 0) \cup (0, 5>\). Wyznacz zbiór wartości funkcji f. Wyznaczyłem ekstrama i ich wartości:
\(f(-2)=-7\;\;\;\;\;MAX \\
f(2)=13\;\;\;\;\;min \)
Następnie obliczyłem granice na końcach dziedziny:
\( \Lim_{x\to -5^+}f(x)=-11,5 \\
\Lim_{x\to 5^-}f(x)=17,5\)
Według mnie zbiorem wartości powinien być przedział \(<-11,5, 17.5>\), a w odpowiedziach jest, że \((-\infty, -7> \cup <13, +\infty)\). Czy robię coś źle? Dlaczego taki powinien być wynik. Z góry dziękuję za pomoc.
Wyznaczenie zbioru wartości
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 20 lut 2019, 17:00
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Wyznaczenie zbioru wartości
Granica jest Ci potrzebna dla x zmierzającego do 0 z obu stron.
Dla x=-5 oraz x=5 masz wartości funkcji
\(\Lim_{x\to 0^-}f(x)=-\infty\\\Lim_{x\to 0^+}f(x)=+\infty\)
Naszkicuj wykres uwzględniając ekstrema,które już są wpisane w Twoim poście
Dla x=-5 oraz x=5 masz wartości funkcji
\(\Lim_{x\to 0^-}f(x)=-\infty\\\Lim_{x\to 0^+}f(x)=+\infty\)
Naszkicuj wykres uwzględniając ekstrema,które już są wpisane w Twoim poście
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.