parametr, rownanie jedno rozwiązanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 15 wrz 2019, 11:23
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
parametr, rownanie jedno rozwiązanie
Wyznacz wartość, tak aby równanie \( 4^x -(k-4)*2^x +k^2 - 7k +12= 0 \) posiadało dokładnie jedno rozwiązanie.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: parametr, rownanie jedno rozwiązanie
\(2^x=t\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;t>0\)
\(t^2-(k-4)t+(k^2-7k+12)=0\)
Rozważ dwa przypadki
\(\Delta>0\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;t_1\cdot t_2<0\\lub\\\Delta=0\;\;\;\;\;i\;\;\;\;t>0\)
\(t^2-(k-4)t+(k^2-7k+12)=0\)
Rozważ dwa przypadki
\(\Delta>0\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;t_1\cdot t_2<0\\lub\\\Delta=0\;\;\;\;\;i\;\;\;\;t>0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.