rozwiąż nierówności graficznie
a)\(sin(2x) \ge sinx\)
b)\(sin(2x)<cosx\)
rozwiąż nierówności graficznie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż nierówności graficznie
a)\(\sin 2x\ge sin x\) można przetłumaczyć używając kolorów z rysunku: czerwony nad niebieskim.
Po rozwiązaniu równania w przedziale \(\left\langle0,2\pi \right\rangle: \quad \sin 2x =\sin x \iff x \in \left\{ 0, \,\, \frac{\pi}{3},\,\, \pi, \,\, \frac{5}{3}\pi \right\}\) bez problemu zapisujemy rozwiązanie
Nierówność Po rozwiązaniu równania w przedziale \(\left\langle0,2\pi \right\rangle: \quad \sin 2x =\sin x \iff x \in \left\{ 0, \,\, \frac{\pi}{3},\,\, \pi, \,\, \frac{5}{3}\pi \right\}\) bez problemu zapisujemy rozwiązanie
- \(\sin 2x \ge \sin x \iff x \in \left\langle0+2k\pi, \frac{\pi}{3} +2k\pi \right\rangle \cup \left\langle \pi+2k\pi, \frac{5}{3}\pi+2k\pi \right\rangle\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż nierówności graficznie
\(\sin2x<\cos x\) można przetłumaczyć używając kolorów z rysunku: czerwony pod niebieskim.
Po rozwiązaniu równania w przedziale \(⟨- \frac{\pi}{2} , \frac{3}{2}\pi ⟩:\sin2x=\cos x \iff x \in \left\{- \frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{6} , \frac{3}{2}\pi, \frac{5}{6}\pi \right\}\) bez problemu zapisujemy rozwiązanie nierówności.
Pozostawię to jednak do samodzielnego zrobieniaInie zapomnij, że przedziały otwarte i pododawaj \(2k\pi\).
Nierówność Po rozwiązaniu równania w przedziale \(⟨- \frac{\pi}{2} , \frac{3}{2}\pi ⟩:\sin2x=\cos x \iff x \in \left\{- \frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{6} , \frac{3}{2}\pi, \frac{5}{6}\pi \right\}\) bez problemu zapisujemy rozwiązanie nierówności.
Pozostawię to jednak do samodzielnego zrobieniaInie zapomnij, że przedziały otwarte i pododawaj \(2k\pi\).