trygonometria - dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

trygonometria - dowód

Post autor: wmichal »

witam, skąd wiadomo że wyrażenie 1/2*(1/2-sin2x)<1/4 w tym zadaniu?
https://www.zadania.info/d738/6222430
wiem że 2x zawiera się od 0 do pi czyli sin2x jest dodatni no ale skoro tak to otrzymamy 1/4 - 1/2*sin2x więc jak to zobaczyć, skąd znamy wartość sin2x (przeciez moze byc wieksza niz 1/2)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(x\in (0,\frac{\pi}{2})\\
2x\in (0,\pi)
\sin 2x\in (0,1)\\
0<\sin 2x<1\\
0>-\frac{1}{2}\sin 2x>-\frac{1}{2}\\\)

\(\frac{1}{2}(\frac{1}{2}-\sin 2x)=\frac{1}{4}-\frac{1}{2}\sin 2x<\frac{1}{4}-0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ