Granica funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bla123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 11 sty 2019, 17:54
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Granica funkcji

Post autor: bla123 »

Witam, nie zgadza mi się wynik z odpowiedzią do tego równania.

\(\Lim_{n\to + \infty }\) (3n + \(\frac{ \sqrt{9n^2-1} - 3n^2}{n+2}\)) = ponoć 9.

Mi wychodzi +\(\infty\)

Byłbym wdzięczny za podpowiedź/ rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Scino
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: Scino »

\(\Lim_{n\to +\infty} \frac{3n^2+6n+3n \sqrt{1- \frac{1}{9n^2}}-3n^2}{n+2}\)
Coś się skróci i skorzystaj z tego, że \(\Lim_{x\to +\infty} \frac{1}{x} =0\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Sprowadź do wspólnego mianownika,a potem wyłącz n w liczniku i w mianowniku i skróć ułamek.
\(3n+ \frac{ \sqrt{9n^2-1}-3n^2 }{n+2}= \frac{3n(n+2)+ \sqrt{9n^2-1}-3n^2 }{n+2}= \frac{3n^2+6n+ \sqrt{9n^2-1}-3n^2 }{n+2}=\\= \frac{6n+ \sqrt{9n^2-1} }{n+2}= \frac{n(6+ \sqrt{9- \frac{1}{n^2}) } }{n(1+ \frac{2}{n}) }\)
Granica
\(\Lim_{n\to\infty } \frac{6+ \sqrt{9- \frac{1}{n^2} } }{1+ \frac{2}{n} }= \frac{6+3}{1}=9\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
bla123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 11 sty 2019, 17:54
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Post autor: bla123 »

Dziękuje obu Wam za odpowiedź :)

Moglibyście jeszcze podpowiedzieć, gdzie w tych rachunkach w takim razie znajduje się błąd?

\(\Lim_{n\to+ \infty }\) \((3n + \frac{ \sqrt{9n^2-1} - 3n^2}{n+2} )\) = \((3n + \frac{ \sqrt{9n^2( \frac{1}{n^2} - \frac{1}{9n^2}) } - 3n^2}{n+2} = 3n+ \frac{3n-3n^2}{n+2}) = 3n + \frac{n^2( \frac{3}{n} -3)}{n^2( \frac{1}{n} + \frac{2}{n^2} )}= 3n-3 = + \infty\)
Awatar użytkownika
Scino
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: Scino »

\(\Lim_{n\to+\infty } \frac{ \frac{3}{n}-3 }{ \frac{1}{n}+ \frac{2}{n^2} }= \frac{0-3}{0+0}=-\infty\) co oznacza, że zamiast \(3n-3\) masz \(\infty -\infty\) czyli wyrażenie nieoznaczone. Aby temu zaradzić możesz wciągnąć \(3n\) nad kreskę ułamkową.
bla123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 11 sty 2019, 17:54
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Post autor: bla123 »

No i wszystko jasne. Dzięki
ODPOWIEDZ