opytmalizacja - dziedzina

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

opytmalizacja - dziedzina

Post autor: wmichal »

prosta o równaniu y=ax+b przechodzi przez punkt A=(4,2) i tworzy z dodatnimi polosiami ukladu wspolrzednych trojkat T.
Wyraz pole trojkata T jako funkcje zmiennej a i okresl jej dziedzine.
Wszystko wyszło oprócz dziedziny, w odp. jest a\(\in\)(\(- \infty\),0)
skad sie ona bierze? podczas zadania wyznaczyłem b=2-4a
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(y=ax+b\) musi być malejąca, stąd dziedzina
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: wmichal »

dziekiiiiiiii
ODPOWIEDZ