geometria analityczna - optymalizacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

geometria analityczna - optymalizacja

Post autor: wmichal »

Potrzebuje pomocy z tym zadankiem. Obliczyłem długości wszystkich 3 odcinków a następnie podstawiłem do wzoru na pole trójkąta otrzymując P=1/2* PIERWIASTEK Z (a^2+7a+49/4)*(x^4-8x^3+17x^2+a^2-2ax). Dalej aby otrzymać funkcje z jedną zmienną podstawiłem wyliczone odcinki do pitagorasa ale nie da się w ten sposób wyliczyć 'a'. Dziękuje z góry za pomoc :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: geometria analityczna - optymalizacja

Post autor: eresh »

wmichal pisze:Potrzebuje pomocy z tym zadankiem. Obliczyłem długości wszystkich 3 odcinków a następnie podstawiłem do wzoru na pole trójkąta otrzymując P=1/2* PIERWIASTEK Z (a^2+7a+49/4)*(x^4-8x^3+17x^2+a^2-2ax). Dalej aby otrzymać funkcje z jedną zmienną podstawiłem wyliczone odcinki do pitagorasa ale nie da się w ten sposób wyliczyć 'a'. Dziękuje z góry za pomoc :roll:

Obrazek

\(A(-3,5;0)\\
B(a,0)\\
C(a,4a-a^2)\\
|AB|=3,5+a\\
|BC|=4a-a^2\\
P=\frac{1}{2}|AB||BC|\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: wmichal »

no tak dopiero teraz zobaczyłem, że skoro jest kąt prosty to C będzie miało tą samą pierwszą współrzędną :oops:
ODPOWIEDZ