Równoległość funkcji parametr

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Tiensinhan
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 166
Rejestracja: 03 kwie 2013, 21:17
Lokalizacja: Muszyna
Podziękowania: 66 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równoległość funkcji parametr

Post autor: Tiensinhan »

Nie daje mi spokoju jedno zadanko o takiej treści.
Dane są funkcje f(x)=( \(\frac{1}{4}\)m^2-2m-1500)x+23m oraz g(x)=(-2m+376)x-m^3 określonej dla każdej liczby rzeczywistej x. Wyznaczyć najwieksza wartośc parametru m dla którego funkcje f i g są równoległe. Otrzymana wartość parametru m, zakoduj podając jej cyfrę setek, dziesiatek, jedności.

Proste bedą równloległe w przypadku gdy \(\frac{1}{4}\)m^2-2m-1500=-2m+376
Tak sobie rozwiązywałem to równanie ale coś mnie chyba przycmiło, albo poprostu tutaj nie ma wyniku ktory ma cyfrę setek. Czy mógłby ktoś na to zerknąć i ewentualnie podać swoje rozwiazanie dla porównania?
“Jeśli ci mówię, że jestem najlepszy, myślisz że się przechwalam. Jeśli ci jednak mówię, że nie jestem najlepszy, wiesz że kłamię". - Bruce Lee
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(0,25m^2-2m-1500=-2m+376\\0,25m^2=1876\\m^2=7504\\m\approx 86,6256\\kod\;\;\; 086\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Tiensinhan
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 166
Rejestracja: 03 kwie 2013, 21:17
Lokalizacja: Muszyna
Podziękowania: 66 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Tiensinhan »

Okej czyli wszystko mam w porzadku, tylko nie pomyslalem o kodowaniu z 0 z przodu jako cyfrą setek :)
Dzięki serdeczne!
“Jeśli ci mówię, że jestem najlepszy, myślisz że się przechwalam. Jeśli ci jednak mówię, że nie jestem najlepszy, wiesz że kłamię". - Bruce Lee
ODPOWIEDZ