Dziedzina i zbiór wartości

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hehebela
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 19 mar 2019, 20:18
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Dziedzina i zbiór wartości

Post autor: hehebela »

Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji f(x)=\(\sqrt{x}\)+\(\frac{1}{pierwiastek z x}\)+1
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(D: \ x>0 \\
f= \sqrt{x} + \frac{1}{ \sqrt{x} } +1 =2 \cdot \frac{\sqrt{x} + \frac{1}{ \sqrt{x} }}{2} +1 \ge 2 \sqrt{\sqrt{x} \cdot \frac{1}{ \sqrt{x} }} +1=3\\
f \ge 3\)
ODPOWIEDZ