funkcja parametr

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

funkcja parametr

Post autor: wmichal »

Funkcja f określona jest wzorem f(x)= (m-2/3)*x^3 + (2m-3)*x^2 + (5m-6)*x + m^2 - 5
Wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja f jest malejąca w zbiorze liczb rzeczywistych. Wyznaczyłem kiedy f'(x)<0 i wyszło mi że m \(\in\) (- \(\infty\) ,1) \(\cup\) (3, \(\infty\) ) natomiast wynik to m \(\in\) (- \(\infty\) ,1> . Pytanie to czego brakuje i dlaczego nawias jest domknięty. Dziękuje z góry za odpowiedź
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Myślę, że chodzi o to, że ta pochodna ma być ujemna dla wszystkich x. Jest to funkcja kwadratowa o współczynniku a=3m-2, więc żeby ona miała zawsze ujemne wartości muszą być ramiona w dół i delta ujemna. Wiesz co mam na myśli?

P.S. Sprawdź jeszcze ten zapis, bo mi żadne 1 i 3 nie wychodzą.
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: wmichal »

dzieki juz do tego doszedłem, wspolczynnik a musi byc faktycznie ujemny, ale delta musi byc ujemna lub rowna 0. Wtedy wychodzi dobrze, ale 1 i 3 wychodzi tyle że zostaje potem od -nieskonczonosci do 1>
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: funkcja parametr

Post autor: panb »

Jaką funkcję otrzymałeś jako deltę?
Zrobiłem symulację z parametrem i przy m=1 wcale nie jest to funkcja zawsze malejąca! Zobacz
rys1.png
rys1.png (5.72 KiB) Przejrzano 1097 razy
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: wmichal »

jako delte otrzymałem : -4m^2+16m-12<=0
z tej delty wyszedł mi przedział od -nieskonczonosci do 1> suma <3,nieskonczonosc)
potem wzialem czesc wspolna z drugiego warunku tzn. m-2<0 i wyszedł prawidłowy wynik
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

czyli \(m-2\), a nie \(m-2/3\) ?!!
W zadaniu masz \((m-2/3)x^3\) - prosiłem, żebyś sprawdził zapis.
ODPOWIEDZ