ekstrema funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

ekstrema funkcji

Post autor: wmichal »

Witam, potrzebuje pomocy przy wyznaczaniu tego typu ekstremum funkcji.
Początkowy wzór funkcji to \(f(x)= \frac{x^2+4}{(x-2)^2}\)
Co dalej zrobić po wyznaczeniu pochodnej?
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: ekstrema funkcji

Post autor: Młodociany całkowicz »

Nie rozumiem, w czym problem. Po zastosowaniu wzoru na pochodną ilorazu wychodzi ci jedno miejsce zerowe. Tam właśnie jest ekstremum.
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: wmichal »

wychodzą 2 miejsca zerowe, x=2 lub x=-2 z czego obliczyłem że f max to 0, natomiast f min to 1/2. W odpowiedzi jest podane tylko f min, czy mam racje?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

wmichal pisze:wychodzą 2 miejsca zerowe, x=2 lub x=-2 z czego obliczyłem że f max to 0, natomiast f min to 1/2. W odpowiedzi jest podane tylko f min, czy mam racje?
Nie masz :(
2 nie jest miejscem zerowym , bo nie należy do dziedziny.
ODPOWIEDZ