pochodna funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

pochodna funkcji

Post autor: wmichal »

gdzie robię błąd? wynik w książce jest z plusem

Obrazek
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f'(x)= \frac{(9x^2-8x)(x^2)-2x(3x^3-4x^2+1)}{x^4}= \frac{9x^4-8x^3-6x^4+8x^3-2x}{x^4}= \frac{3x^4-2x}{x^4}= \frac{3x^3-2}{x^3}\)
Widocznie w książce jest błąd drukarski...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ