Mam problem z rozwiazaniem zadan ,prosze o pomoc .

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiki2022
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 26 mar 2019, 17:40
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Mam problem z rozwiazaniem zadan ,prosze o pomoc .

Post autor: wiki2022 »

zad1. Oblicz granice funkcji:
a) lim (3x²-x+2)=
x⇒ -2
b) lim x²-4x+3/x²-3x=
x⇒3
c)lim 3-x²/2x²+4=
x⇒∞
zad2.Wyznacz pochodną funkcji:
a)f(x)=-3x²+x+4
b)f(x)=(x³-1)(2x²-5)
c)f(x)4x+1/2x+1
zad.3 Wyznacz przedziały monotoniczności fukcji:
f(x)=2x³-9x²+12x-3
zad4. Wyznacz ekstrema funkcji:
a)f(x)=2x³-3x²-12x
b)f(x)=x²/x²-4
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Mam problem z rozwiazaniem zadan ,prosze o pomoc .

Post autor: radagast »

wiki2022 pisze:zad1. Oblicz granice funkcji:
a) lim (3x²-x+2)=
x⇒ -2
\(\Lim_{x\to 2} (3x²-x+2)=3 \cdot 2^2-2+2=12\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Mam problem z rozwiazaniem zadan ,prosze o pomoc .

Post autor: radagast »

wiki2022 pisze:zad1. Oblicz granice funkcji:

b) lim x²-4x+3/x²-3x=
x⇒3
\(\Lim_{x\to 3} \frac{x²-4x+3}{x²-3x}=\Lim_{x\to 3} \frac{(x-1)(x-3)}{x(x-3)}=\Lim_{x\to 3} \frac{x-1}{x}= \frac{3-1}{3}= \frac{2}{3}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Mam problem z rozwiazaniem zadan ,prosze o pomoc .

Post autor: radagast »

wiki2022 pisze:zad1. Oblicz granice funkcji:

c)lim 3-x²/2x²+4=
x⇒∞
\(\Lim_{x\to \infty } \frac{3-x^2}{2x^2+4}=\Lim_{x\to \infty } \frac{ \frac{3}{x^2} -1}{2+ \frac{4}{x^2} }=- \frac{1}{2}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Mam problem z rozwiazaniem zadan ,prosze o pomoc .

Post autor: radagast »

wiki2022 pisze: zad2.Wyznacz pochodną funkcji:
a)f(x)=-3x²+x+4
b)f(x)=(x³-1)(2x²-5)
c)f(x)4x+1/2x+1
a)\(f'(x)=-6x+1\)
b)\(f(x)=(x^3-1)(2x^2-5)=2x^5-5x^3-2x^2+5\\
f'(x)=10x^4-15x^2-4x\)

c) \(f(x)= \frac{4x+1}{2x+1}\)
\(f'(x)= \frac{4(2x+1)-2(4x+1)}{(2x+1)^2}= \frac{2}{(2x+1)^2}\)
ODPOWIEDZ