własności funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

własności funkcji

Post autor: lolipop692 »

omów własności funkcji \(y=cos^2x\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: własności funkcji

Post autor: eresh »

lolipop692 pisze:omów własności funkcji \(y=cos^2x\)
z którą własnością masz problem?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Post autor: lolipop692 »

z miejscami zerowymi i monotonicznością
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

lolipop692 pisze:z miejscami zerowymi i monotonicznością
\(\cos^2x=0\\
\cos x=0\\
x=\frac{\pi}{2}+k\pi,k\in\mathbb{C}\)


\(f'(x)=-2\cos x\sin x\\
f'(x)=-\sin 2x\\\)

funkcja jest rosnąca gdy \(-\sin 2x>0\), malejąca gdy \(-\sin 2x<0\)

\(-\sin 2x>0\\
\sin 2x<0\\
2x\in (\pi+2k\pi, 2\pi +2k\pi)\\
x\in(\frac{\pi}{2}+k\pi, \pi+k\pi)\)


\(-\sin 2x<0\\
\sin 2x>0\\
2x\in (0+2k\pi, \pi +2k\pi)\\
x\in(k\pi, \frac{\pi}{2}+k\pi)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ