Płaszczyzna kartezjańska

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
decha21
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 29 sty 2019, 11:12
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Płaszczyzna kartezjańska

Post autor: decha21 »

1. Napisz równanie prostej przechodącej przez punkt P (1, -3) i nachylonej do osi OX pod katem a -150
2. Wyznacz równanie prostej równolegej do prostej l: 4x + 2y -1-0 i przechodącej przez punkt P (1; 4)
3. Oblicz, dla jakich wartaci parametru m proste l: y (2m -3)x +4 i k:y mx-1 są prostopadle.
4. Napisz równanie symetralnej odcinka o koncach A ( 3 : 1 ) i B ( - 1,7 )
5. Dla trójkąta o wierzchołkach A (2;7), B (-1;3), C (4; 1) wyznacz:
a) równanie prostej zawierajcej bok BC
b) równanie prostej zawierajcej wysokosc trójkąta poprowadzona z wierzcholka A
c) pole trójkąta ABC
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

1)
\(y-1=tg (-150 ^{ \circ })(x-(-3))\)
2)
\(4(x-1)+2(y-4)=0\)
3) Brakuje znaków równości
\(2m-3= \frac{-1}{m} \\
m=1 \vee m= \frac{1}{2}\)

4)
\(\sqrt{(x-3)^2+(y-1)^2}=\sqrt{(x+1)^2+(y-7)^2} \\
-2x+3y-10\)


Ostatnie rozwiąż sam.
ODPOWIEDZ