wypukłość i wklęsłość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rocky_balboa00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 14 paź 2018, 21:02
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

wypukłość i wklęsłość

Post autor: rocky_balboa00 »

W jakich przedziałach funkcja f(x)=\(x^5lnx\) jest wypukła, a w jakich wklęsła ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(D: \ x>0\\
f'=5x^4\ln x+x^5 \cdot \frac{1}{x} \\
f''=20x^3\ln x+5x^3+4x^3=x^3(20\ln x+9)\\
f''>0 \iff x> e^{\frac{-9}{20}}\\
f''<0 \iff 0<x< e^{\frac{-9}{20}}\)
ODPOWIEDZ