równanie stycznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rocky_balboa00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 14 paź 2018, 21:02
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

równanie stycznej

Post autor: rocky_balboa00 »

Podaj równanie stycznej do wykresu f(x)= \(\frac{1}{ \sqrt[4]{7+x^2} }\) w punkcie x=3
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(x)=(7+x^2)^{-\frac{1}{4}}\\f(3)=\frac{1}{ \sqrt[4]{16} }= \frac{1}{2}\)
Punkt styczności P=(3;1/2)
\(f'(x)=- \frac{1}{4}(7+x^2)^{- \frac{5}{4} }\cdot 2x\\f'(3)=...=- \frac{3}{64}\)
Styczna
\(y=- \frac{3}{64}x+ \frac{41}{64}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ