funkcja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

funkcja

Post autor: enta »

proszę o pomoc w narysowaniu funkcji \(y=|x^2-2|x|-3|\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

1. \(f(x)=x^2-2x-3\)
2. \(g(x)=f(|x|)\) - wiesz jak to działa?
3. \(y=|g(x)|\) - i masz wykres.
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Post autor: lolipop692 »

trzeba chyba coś takiego narysować\(\left|x^2-2x-3\right|\)
\(|x^2+2x-3|\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

nie wiem jak to ma być narysowane bardzo proszę o rysunek bez niego nie mogę dalej zrobić zadania
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Czego nie wiesz?
f(|x|) powstaje z f(x) w taki sposób, że to co po ujemnej stronie osi y wypad, a zastępujemy to odbiciem symetrycznym tego co po dodatniej stronie - potrafisz chyba to zrobić, co?

|g(x)| - powstaje przez odbicie symetryczne wszystkiego, co POD osią x nad tę oś.

Wykonaj i .... podziwiaj. :)
ODPOWIEDZ