wzór funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

wzór funkcji

Post autor: snowinska91 »

Napisz wzór funkcji kwadratowej, jeśli f rośnie : x\(\in <4,+ \infty ),\), zw: \(y \in <-8,+ \infty )\)oraz f(1)=1
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(y=a(x-4)^2-8 \ \wedge \ a>0 \\
1=a(1-4)^2-8 \So a=1\\
y=(x-4)^2-8\)
ODPOWIEDZ