funkcja kwadratowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agusiaczarna22
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 05 lis 2013, 15:46
Podziękowania: 216 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

funkcja kwadratowa

Post autor: agusiaczarna22 »

Napisz wzór funkcji kwadratowej w postaci iloczynowej wiedząc, że należą do niej punkty:
A(-4,0), B(1,0), C(0,8)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Podane są dwa miejsca zerowe więc:
\(y=a(x+4)(x-1)\\
8=a(0+4)(0-1) \So a=-2\\
y=-2(x+4)(x-1)\)
ODPOWIEDZ