funkcja liniowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agusiaczarna22
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 05 lis 2013, 15:46
Podziękowania: 216 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

funkcja liniowa

Post autor: agusiaczarna22 »

Jaki jest wzór funkcji liniowej, jeśli przyjmuje ona wartości dodatnie dla x<-3 i przechodzi przez punkt A=(-5,2)?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Prosta ta przechodzi także przez punkt (-3,0)
Stąd
\(y-0= \frac{2-0}{-5-(-3)}(x-(-3))\\
y= -x-3\)
ODPOWIEDZ