Dany jest wykres funkcji y=f(x). Jak z tego wykresu otrzymać wykres funkcji:
|f(x)|, a+f(x), f(x+b), f(cx), f(-x), -f(x), gdzie \(a,b,c \in R\).
Jak to opisać? Nie ma żadnego rysunku.
funkcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Wykres \(y=|f(x)|\) otrzymasz po symetrii częściowej wykresu y=f(x) względem osi OX.Symetria częściowa dotyczy tej części wykresu,która leży pod osią OX,bo część na i powyżej pozostaje bez zmian.
\(y=a+f(x)\)
Wystarczy przesunięcie wykresu y=f(x) o wektor [0;a]
Chodzi o przesunięcie pionowe.
\(y=f(x+b)\)
Tu jest przesunięcie poziome o wektor [-b;0]
\(y=f(cx)\)
Wykres y=f(x) trzeba poddać powinowactwu osiowemu w skali 1/c i o osi OY.
\(y=f(-x)\)
wykres f(x) przekształć przez symetrię osiową względem osi OY.
\(y=-f(x)\)
Wykres y=f(x) przekształć przez symetrię względem osi OX.
\(y=a+f(x)\)
Wystarczy przesunięcie wykresu y=f(x) o wektor [0;a]
Chodzi o przesunięcie pionowe.
\(y=f(x+b)\)
Tu jest przesunięcie poziome o wektor [-b;0]
\(y=f(cx)\)
Wykres y=f(x) trzeba poddać powinowactwu osiowemu w skali 1/c i o osi OY.
\(y=f(-x)\)
wykres f(x) przekształć przez symetrię osiową względem osi OY.
\(y=-f(x)\)
Wykres y=f(x) przekształć przez symetrię względem osi OX.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.