wartość największa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agusiaczarna22
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 05 lis 2013, 15:46
Podziękowania: 216 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

wartość największa

Post autor: agusiaczarna22 »

Wyznacz wartość największą funkcji \(f(x)= \frac{1}{x^2+4x-1}\) w przedziale <1,3>. Czy da się tu wyliczyć p i q wierzchołka?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: wartość największa

Post autor: kerajs »

\(f(x)= \frac{1}{x^2+4x-1}= \frac{1}{(x+2)^2-5}\)
Ponieważ odcięta wierzchołka paraboli nie należy do zadanego przedziału to największą wartością f na zadanym przedziale będzie większa z wartości f(1) i f(3)
ODPOWIEDZ