Styczna do wykresu funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kajan
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 20 mar 2010, 11:09
Podziękowania: 36 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Styczna do wykresu funkcji

Post autor: kajan »

Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji
\(f(x)= \frac{1-6x^2}{6x^2}\)
przechodzącej przez punkt \(P=(-3; \frac{1}{2})\)

Mam kłopot,bo P nie należy do wykresu funkcji f(x).
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie szkodzi. \(f'(x)=- \frac{1}{3x^3}\).
Piszesz równanie stycznej do wykresu w (nieznanym na razie) punkcie \((x_0,y_0)\), gdzie \(y_0=f(x_0)\).

Czyli
  • \(y=- \frac{1}{3x^3_0}(x-x_0)+ \frac{1-6x^2_0}{6x^2_0}\)
    Wstawiasz za x, y współrzędne punktu \(\left( -3, \frac{1}{2}\right)\), przez który ta styczna ma przechodzić i dostajesz równanie (trzeciego stopnia) z niewiadoma \(x_0\). Po znalezieniu jedynego rozwiązania (\(x_0=1\)) piszesz równanie stycznej
THE END

  • Odp.: \(y=- \frac{1}{3}x- \frac{1}{2}\)
ODPOWIEDZ