Funkcja kwadratowa z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maks0410
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 01 wrz 2018, 19:49
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Funkcja kwadratowa z parametrem

Post autor: maks0410 »

Dla jakich wartości rzeczywistych parametru m równanie \(x^2-(m-1)x+2m-5=0\) ma dwa rozwiązania rzeczywiste, z których jedno jest dodatnie, a drugie mniejsze od -1

Delta większa od zera, wiadomo.
Współczynnik a funkcji kwadratowej jest zawsze różny od zera.
A co z ostatnim warunkiem?
Zapisałem go w postaci \(x_1(x_2+1)<0\), czyli \(x_1x_2 + x_1 < 0\), czyli \(m-1+x_1<0\)... tylko nie mam pojęcia jak to rozwiązać :/
Próbowałem dopisać wzory Viete'a, jednak nie wiem czy to dobre rozwiązanie, wychodzi wtedy kilka przypadków.
Bardzo proszę o pomoc.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Ostatni warunek
\(\begin{cases} x_1x_2<0\\f(-1)<0\end{cases}\)
Parabola przecina oś OX na lewo od liczby x=-1,zatem w punkcie x=-1 wykres musi być pod osią OX.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ