Wyznacz funkcje kąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\frac{cosx}{sinx}=- \sqrt{7}\\cos x=- \sqrt{7 }sinx\)
Podstaw do jedynki trygonometrycznej
\(sin^2x+cos^2x=1\\sin^2x+(- \sqrt{7} sin x)^2=1\\sin^2x+7 sin^2x=1\\8sin^2x=1\\sin^2x= \frac{1}{8}\\sin x= \frac{1}{ \sqrt{8} } \;\;\;\;lub\;\;\;\;\;sinx=- \frac{1}{ \sqrt{8} }\\cosx=- \sqrt{7} \cdot \frac{1}{ \sqrt{8} }= \frac{ \sqrt{7} }{ \sqrt{8} }\;\;\;lub\;\;\;\;cos x=- \frac{ \sqrt{7} }{ \sqrt{8} }\)
\(tg x=- \frac{1}{ \sqrt{7} }=- \frac{ \sqrt{7} }{7}\)
Końcowe ramię kąta x jest w ćwiartce II lub w ćwiartce IV.
Podstaw do jedynki trygonometrycznej
\(sin^2x+cos^2x=1\\sin^2x+(- \sqrt{7} sin x)^2=1\\sin^2x+7 sin^2x=1\\8sin^2x=1\\sin^2x= \frac{1}{8}\\sin x= \frac{1}{ \sqrt{8} } \;\;\;\;lub\;\;\;\;\;sinx=- \frac{1}{ \sqrt{8} }\\cosx=- \sqrt{7} \cdot \frac{1}{ \sqrt{8} }= \frac{ \sqrt{7} }{ \sqrt{8} }\;\;\;lub\;\;\;\;cos x=- \frac{ \sqrt{7} }{ \sqrt{8} }\)
\(tg x=- \frac{1}{ \sqrt{7} }=- \frac{ \sqrt{7} }{7}\)
Końcowe ramię kąta x jest w ćwiartce II lub w ćwiartce IV.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.