Wyprowadź wzór funkcji trygonometrycznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
knzxo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2018, 10:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyprowadź wzór funkcji trygonometrycznej

Post autor: knzxo »

Wyprowadź wzór sin3a=sin(2a+a)=...
Wynik zapisz tylko przy użyciu sin.
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

\(\sin3x=\sin(2x+x)=\sin2x \cos x+\sin x \cos 2x=2\sin x \ cos^2x+\sin x (1-2\sin^2x)=\\=2\sin x(1-\sin^2 x)+\sin x-2\sin^3x=3\sin x-4\sin^3 x\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
ODPOWIEDZ