Oblicz sin22°30'

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
knzxo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 17 lis 2018, 10:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Oblicz sin22°30'

Post autor: knzxo »

Oblicz sin22°30'
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz sin22°30'

Post autor: radagast »

knzxo pisze:Oblicz sin22°30'
\(\sin 22°30'=\sin \frac{45°}{2}= \sqrt{ \frac{1-\cos 45}{2} }=\sqrt{ \frac{1- \frac{ \sqrt{2} }{2} }{2} }=\sqrt{ \frac{2- \sqrt{2} }{4} }= \frac{\sqrt{ 2- \sqrt{2} }}{2}\)
ODPOWIEDZ