Pochodne funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Deodekabokąt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 11 lut 2018, 12:49
Podziękowania: 8 razy

Pochodne funkcji

Post autor: Deodekabokąt »

Proszę o obliczenie pochodnej funkcji:

\(f(x)=\log [x]{10}\) (logarytm o podstawie x z 10)

Prawidłowa odpowiedź to: \(-\frac{ \ln10}{x^{2} \cdot \ln ^{2}x }\)

Nie wiem jak do tego dojść, bo mi wychodzi \(\frac{1}{10 \ln x}\). :?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(f'(x)= \left(\log_x{10} \right) '= \left( \frac{1}{\log x} \right)'= - \frac{1}{ \left(\log x \right) ^2} \cdot \frac{1}{x\ln 10} =- \frac{1}{ \left( \frac{\ln x}{\ln 10} \right) ^2} \cdot \frac{1}{x\ln 10} =- \frac{\ln 10}{x\ln ^2 x}\)

Kwadratu przy x nie ma i nie będzie :)
Deodekabokąt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 11 lut 2018, 12:49
Podziękowania: 8 razy

Post autor: Deodekabokąt »

Bardzo dziękuję. :D
ODPOWIEDZ