Pochodna funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Deodekabokąt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 11 lut 2018, 12:49
Podziękowania: 8 razy

Pochodna funkcji

Post autor: Deodekabokąt »

\(f(x)= \frac{3x-4 \sqrt[6]{x^{5}} }{x \sqrt{x} }\)

Jak to zrobić?
Prawidłowy wynik: \(\frac{16-9 \sqrt[6]{x} }{6 \sqrt[3]{x^{5}} }\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Pochodna funkcji

Post autor: kerajs »

\(f(x)= \frac{3x-4 \sqrt[6]{x^{5}} }{x \sqrt{x} }=3x^{ \frac{-1}{2} }-4x^{ \frac{-2}{3} }\\
\\
f'=.....\)
ODPOWIEDZ