Pochodna funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Deodekabokąt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 11 lut 2018, 12:49
Podziękowania: 8 razy

Pochodna funkcji

Post autor: Deodekabokąt »

\(f(x)=x^{2} \cdot \sqrt{x^{3}}-x^{7} \cdot \sqrt[4]{x}\)

Bardzo proszę o rozwiązanie, bo wynik nie zgadza mi się z odpowiedziami. :?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a jaki jest twój wynik :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Zadanie jest banalne. Zapisz najpierw f jako różnicę potęg o wykładniku wymiernym.
Deodekabokąt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 11 lut 2018, 12:49
Podziękowania: 8 razy

Post autor: Deodekabokąt »

Wynik: \(\frac{7x^{2}}{2} \cdot \sqrt{x} - \frac{29x^{6}}{4} \cdot \sqrt[4]{x}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Zastosuj wyłącznie wzór na pochodną funkcji potęgowej, poprawny wynik to: \(3,5x^2 \sqrt{x} - \frac{29}{4}x^6 \sqrt[4]{x}\)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2018, 17:24 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re:

Post autor: Galen »

Deodekabokąt pisze:Wynik: \(\frac{7x^{2}}{2} \cdot \sqrt{x} - \frac{29x^{6}}{4} \cdot \sqrt[4]{x}\)
To jest dobry wynik.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Deodekabokąt
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 11 lut 2018, 12:49
Podziękowania: 8 razy

Post autor: Deodekabokąt »

Dzięki. Faktycznie źle się do tego zabrałam. :lol:
ODPOWIEDZ